Sri Chinmoy jógaútja

A szeretet, odaadás, önátadás jógájaSri Chinmoy jóga


Kérdés:
Sri Chinmoy, a te személyes tanításod milyen jógautat képvisel? A Bhakti jógát?

Sri Chinmoy: Nagyon érdekeset kérdeztél. Mint tudod, három fő jógaút létezik: Bhakti, Dzsnyána és Karma jóga. Továbbá a Dzsnyána jógának egy ága a Rádzsa jóga, mely a miszticizmussal foglalkozik. Most ha az emberek azt állítják, hogy az utam teljesen Bhakti jóga, akkor az hiba, mert az utam magában foglal minden más utat. Magában foglalja a Karma jógát, az önzetlen szolgálatot. Minden tanítványom végez önzetlen szolgálatot. Magában foglalja a Dzsnyána jógát: miközben tanítványaim tanulmányozzák az írásaimat a Dzsnyána jógát művelik. Mit értünk Dzsnyána jógán? Bölcsességet. Mi értékesebb egy ember számára, mint ismerni a Legfelsőbbet. A legfontosabb, én mondom, a szeretet. Ha valaki ismeri azt a tényt, hogy Isten csupa szeretet, az nem a legfelsőbb tudás? A legfelsőbb tudás az, hogy Isten csupa szeretet. Minél mélyebbre megyünk, annál világosabb lesz. A szeretet által megtudhatjuk a legfelsőbb titkot, ami Isten.

Sri Chinmoy integrált jógaútja magában foglalja és harmonikusan egyesíti a három fő jógautat

 

Csak mert azt mondjuk, hogy három fok van a lelki létránkon – szeretet, odaadás és önátadás – az emberek azonnal társítják az utunkat a Bhakti jógával. De Indiában ez nem így van. Indiában szerencsére, amikor azt mondjuk, hogy Bhakti jóga, akkor annak jelentése teljes odaadás, odaadás és odaadás. Nem érdekel minket semmilyen mentális megvilágosodás vagy mentális ébredés. A Bhakti jógában az ember csak a legnagyobb intenzitással oda akarja adni magát, és nem sírni a mentális vagy intellektuális fényért.

De ha igazán szeretjük Istent, ha tényleg felajánljuk magunkat Istennek, akkor az elme feltétlenül meg kell világosodjon. Mi nem utasítjuk el az elmét, nem azért jöttünk a világba hogy valamit elutasítsunk. Nem azért jöttünk a világba, hogy valamit a szemétládába dobjunk. De át kell alakítanunk és megvilágosítanunk az elmét. Hogy csináljuk ezt? Fénnyel világosítjuk meg. Ez a szoba teljesen sötét éjjel, de elektromossággal megvilágosítjuk azt. Hasonlóképpen az elme most a sötét szoba, teljesen sötét. Ha előtérbe hozzuk a belső fényünket, és aztán belépünk az elmébe, az elme csupa fénnyé válik, megvilágosodik.

Sri Chinmoy jóga“A mi utunk nem Bhakti jóga. De közelebb van a Bhakti jógához, mint más jógákhoz.”

 

Ha a szeretet, odaadás és önátadás jógaútját megfelelően követjük, akkor az más utakat is magában foglal. De csak mert a szeretetről beszélünk, az emberek azonnal Bhakti útnak tekintik ezt. A mi utunk nem Bhakti jóga. De közelebb van a Bhakti jógához, mint más jógákhoz. Ez az út megvilágosodással rendelkezik, mert azt mondja, hogy amikor megtudjuk, valamilyen módon, hogy ki az, aki nekünk a Legdrágább, a Legédesebb, a Leggyengédebb és Mindent-Beteljesítő, akkor természetesen a miénk lesz a bölcsesség. A bölcsesség az Dzsnyána jóga. Nos hogyan kombináljuk mindezeket az utakat? Törekvéssel és odaadással tesszük. A Karma jóga ott van az önzetlen szolgálatunkban. Törekvésünkkel megpróbáljuk megismerni a legmagasabbat magunkban. Amint elérjük a célt, ami a belső ébredés, megkapjuk a bölcsességet, ami a legmagasabb Dzsnyána jóga. Így ha valaki azt állítja, hogy a mi utunk közelebb van a Bhakti jógához, mint más utakhoz, akkor igaza van. De hiba lenne azt állítani, hogy az teljesen Bhakti jóga.

 

A következő beszédben Sri Chinmoy leírja saját spirituális útját (kattints a linkre): A mi utunk>>

 

Szellemi jóga – díjtalan előadások és tanfolyamok

 

Jóga Budapest
Díjtalan meditációs koncertek – jógikus dallamok
Mi a jóga?
A jóga gyakorlása  a napi tevékenységekben
Ki alkalmas a jógára?
Bárki gyakorolhatja a jógát?
A jóga segít mindennapi életünkben
A jóga 8 jelentős lépése
A hatha-jóga felkészülés a szellemi jógára
Jóga és vallás
A jóga Isten nyelve
Jóga és Isten-megvalósítás
A jóga egység
Jógivá válni
Jóga és csodatevés
Kundalini-jóga: az Anya-erő
Kundalini erők felébresztése hatha-jógával
A jóga hangja és a csend hangja
A 3 fő jógaút
Bhakti-jóga
Karma-jóga
Dzsnyána-jóga
Az önátadás jógája

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja